marți, 26 ianuarie 2010

Armada ARV 2008-2009 ski-review


Mi-am dorit mult skiul asta....oscilam intre k2 kung fujas,goode carbon 95, volkl mantra, fischer watea, line chronic cryptonite si armada ARV.Am cautat in primul rand un twin-tip,a doua conditie era sa aiba in jur de 92-95 mm in talie, si ultimul criteriu(dar peste care as fi trecut cel mai usor ) era sa sa-mi incapa in portbagajul tip cutie-barcuta-whatever, care are in lungime 178 cm.Dintre cele enumerate mai sus, arv-ul era cel care ma coafa cel mai bine, la fiecare din celelalte avand ceva retineri.Am ales modelul de anul trecut si din cauza de pret, avand o reducere substantiala.Daca mi-am tras armada, hai sa fiu in grafic si sa pun o pereche de legaturi Tyrolia Peak 12, ca mai nou cele doua firme sunt partenere.gata...hai ca bag date concrete:
EU:35 ani
75 kg
172 cm
nivel:mediu (experienta pe partie de aprox.23 ani,cobor orice de la negru inchis pana la negru cu dungi negre, bla, bla.....in off-piste am scos capul timid de doua ierni incoace)
pregatire fizica:excelenta
zile de dat la vale pe sezon:aprox.30
El:Armada-ARV twin -tip
legaturi:Tyrolia Peak 12
lungime: 175 cm
dimensiuni:125-92-114
radius:20.5m
Locatii:San Vigilio di Marebbe(Plan de Corones) -Italia & zona Pasul Palma(Sucevita)-Romania
Poate ca San Vigilio di M. nu e resortul ideal de a testa un ski in off-piste, dar daca te trezesti dimineata cu 30 cm de poudreuse, si alegi traseele cu grija (sub instalatii si liziera) unde de regula sunt si ceva kikere, poti sa-ti formezi o idee si sa te bucuri de acest ski.Dar hai sa incercam sa o luam metodic.
PARTIE: iar am ramas blocat (poate mi se trage de la Legend)apropo de cat de bine sta ski-ul asta pe zapada dura(artificiala in mare masura).Iti da o siguranta incredibila, si daca te stradui putin reusesti sa faci si viraje carve cu usurinta.Pozitia adoptata a fost pe centrul ski-ului , neutru, sau chiar putin agresiv , spre fata.Ii plac atat virajele scurte,(slalom special)cat si cele medii-largi.La cele f. largi incepe sa oboseasca si sa se simta nesigur, el fiind un ski relativ elastic.Aici comparatia am facut-o cu D. Legend.
POWDER:Sub liniile de telegondola sau telescaun cu latimi de 10-15m, cu diferite obstacole, copacei, si dropuri mici...intr-un cuvant backcountry, se simte cel mai bine.Fiind foarte manevrabil, isi face datoria cu brio.Aici intervine si greutatea redusa a ski-ului.(comparatie tot cu legend-ul).Aici , pozitia adoptata a fost o idee pe spate.E posibil sa nu fiu inca obisnuit cu ski-ul acesta.Eu simt ca ar trebui sa-l skiez ceva mai agresiv.In concluzie,in powder e locul lui preferat.Chiar pluteste si scoate nasul repede din zapada.
Dropuri:Nu sunt expert in mega-super-extra big jump-uri, dar aterizarile cu arv-ul chiar sunt mai sigure si fara emotii.Te face sa incerci mai mult.
PARK:Nu m-am dat.De altfel frecventez park-urile destul de rar.Dar am de gand sa vad cum sta treaba si sub acest aspect la urmatoarea iesire.Momentan twin-tip-ul este pt. giumbuslucurile din backcountry.
Concluzii:practic este un allround-er.E bun peste tot:partie batuta,printre copaci, prin powder, dropuri.Este usor, manevrabil, confera siguranta,talpa rezistenta, canturi la fel.Bineinteles ca nu sta pe gheata ca un ski care are 65 sub clapar, dar nu pt. acest aspect a fost construit.Totusi, eu inca nu il simt asa cum trebuie.E adevarat ca nici nu am skiat mult cu el si nici nu l-am exploatat in toate conditiile extreme posibile.Cred ca trebuie sa-l skiez cu mai mult curaj.Cam atat......pun si o foto si un filmulet facut in tara, in zona Pasului Palma.

4 comentarii:

Dumitrel Marius spunea...

Felicitari pentru achizitie. Modelul de anul trecut are o grafica superba. De ce nu i-ai pus legatura de tura, pare combinatia perfecta.

cip spunea...

Multumesc frumos, ...in privinta legaturilor , sincer nu mi-am permis o legatura de tura.O legatura de tura am in schimb pe Dynastarul Legend Mythic Rider achizitionat anul trecut.Plus ca Tyrolia care e pe ARV, am luat-o ca si ski-ul de altfel, la un pret foarte bun.

ion spunea...

salut,

mai bine luai ant-ul. e un ski de oameni mai seriosi (vad ca skiezi de mult; te ajuta si conditia fizica; te dai si destul de mult/an). mai ales daca vrei mai mult backcountry. daca nu, arv-ul pare alegera buna. ;)

cip spunea...

aaaaa.....pffff....mda, ai dreptate.mai bine ant-ul, ....dar mi-am dat seama de lucrul asta ceva mai tarziu.e drept ca mi-a fost si putin frica de un ski mult mai lat sub clapar. anul trecut, drept dovada , am maritat arv-ul si mi-am luat un atomic blog ceva mai lung ( 177 cm ) si mai lat in talie, plus rocker.dimensiunile la atomic-ul blog sunt 132-110-124.iar anul asta un dyna 6 sence slicer , de 175 cm, cu 98 in talie.si da, ma dau in backcountry din ce in ce mai mult.
p.s.: nu ma pot abtine :ion si mai cum?