duminică, 28 noiembrie 2010

Monterosa Ski - un vis implinit







Despre Monterosa, nu poti sa scrii pur si simplu....pentru ca asa o iesire e speciala, e altceva, e ceea ce iti doresti de cand stii cu ce se mananca ski-ul, e una din zonele care trebuie sa le bifezi, ca sa intelegi ce inseamna "sci alo stato puro" cum zic italienii.Despre aceasta iesire mi-a fost cel mai greu sa scriu, nu degeaba si cei de pe derdelus.ro au amanat-o si ei pana in ceasul al 12-lea.Pentru ca atunci cand scrii despre Monterosa, incerci cat de cat sa expui emotiile pe care le-ai trait si de care iti vei aminti mereu cu placere.Hai ca devin patetic....off-course din cauza de vin.Sa inveselim putin povestea.Perioada in care am fost 13.03.2010-20.03.2010, e ok, din multe puncte de vedere: preturi, vreme, ziua ceva mai lunga,stabilitatea zapezii, etc.Team-ul a fost in mare parte asemanator, cu cel din peripetiile anterioare, devenind acum un fel de traditie sa iesim toti cei de la tenis la ski, in zone cat mai exotice cu putinta.....offff, iar incepe sa semene a review, si m-am saturat de stilul asta.Despre Monterosa, trebuie povestit face-to -face. In fine , sa continuam.Asadar echipajul:Irinel, (adica Giuseppe)cu Dana si cu Bebel, cu masina lui Iri ,si in Viano, nea Titel cu d-na Marioara, plus Moshu si cu mine,inchizand plutonul.Am bagat cocs  pana la Paprika, unde am dormit si apoi iar de dimineata , pana in Gressoney st. Jean, unde am avut cazare.Am stat la Residence Blumental, chiar in buricul targului, un fel de conac -casa boiereasca pe vremuri, dragutica cu toate utilitatile bine puse la punct.Inclusiv un spatiu de joaca pentru copii-adica pentru noi :) ,caci am descoperit acolo o masa de tenis, pe care am folosit-o la capacitate maxima , stropita din belsug cu vinoase,  ca altfel nu se poate.Pretul pentru perioada mentionata a fost de 525 euro pentru 1 apartament bilocal. Am inchiriat doua apartamente fiind 7 insi.Peste drum de noi, supermercato, de unde faceam aprovizionarea .Aprovizionarea cu vin, normal, doar nu haleala.....ca de aspectul asta s-a ocupat Marioara, care ne-a preparat inclusiv ciorbe , supe, si alte delicatese si specialitati.Mare noroc am avut de ea, singurul vitregit  fiind Irineatza, care si-a pierdut postul de bucatar sef, fiind trecut in rezerva.
Hai sa mai si skiem , ca pana acum mai mult am fost la shoping, plus cascat gura prin statiune.Prin urmare, am decis ca in prima zi sa stam pe partiile in Gressoney st. Jean (zona Weissmatten ) pentru acomodare si sa ne facem incalzirea cu muntii cei mari.Si chiar asa...... senzatia asta de zici ca pica muntii pe tine, am simtit-o mai intens ca in orice alta zona de ski, de pe unde am mai fost eu....pana acum.(sper sa ajung si prin Sass Fee, ori La Grave).Si cica sentimentul asta de big mountain, l-au avut si altii cand au trecut prin Monterosa.Asadar toata gasca la telescaunul din St. Jean, de unde ne-am luat si skipass-ul.(pret  pentru 6 zile consecutive - 195 euro).Aici un telescaun hmmmm..... cam trompetzica, .....2 locuri, si cam tomnatic , dar.....inevitabilul dar.....cum ajungeai sus, gaseai vreo 6-7 variante , fiecare la randul ei bifurcandu-se la un moment dat, cea mai lunga avand  3,5 km, celelalte in jur la 700-800 m. Asta da valorificare a muntelui.Erau variante pentru toata lumea, incepatori , avansati , chiar si zone off-piste foarte dragute.Am stat toata ziua in aceasta zona, pana ne-au cedat telescoapele.Zapada, sa zicem si de ea ceva: stratul pe partii masura 80-100 cm, ultima ninsoare fiind in urma cu o luna, adica undeva pe la jumatatea lunii februarie.Stand de vorba cu localnicii am aflat ca a fost cea mai saracacioasa iarna din ultimii ani, in privinta zapezii.Shit, la naiba si fuck off.....toate la un loc ....ca doar principalul motiv pentru care vii  in Monterosa , sunt iesirile off-track.Din pacate acum powder-ul lipsind cu desavarsire, fara nici macar o zi mai innorata si cu sanse de ninsoare.De altfel ne-am bronzat  de parca am fi fost la turci.Bineinteles ca toate traseele de free erau arhi- mega trackanite.Nu am gasit nimic virgin.Si vreau sa va zic ca erau multi freerideri, care cautau pe fetele nordice, poate-poate ar mai fi gasit ceva neatins.Slabe sanse.Ghinion-poate next time.Revin la prima zi de ski : am si papat ceva sus, pe partie (preturi la fel ca in alte statiuni din Italia)am dat pe gat si cate un bombardino, si ne-am si pozat.
A doua zi ne-am hotarat sa urcam in Gressoney la Trinite, de unde se ajunge practic in tot domeniul  Monterosa.Si acum, lectia de geografie: Monte Rosa este un domeniu skiabil, care are in jur de 180 de km de partie(interconectate), situate in 3 vai paralele: Ayas Valley, Gressoney Valley si Valsesia. Statiunile care formeaza acest domeniu sunt : Antagnod, Brusson, Champoluc-Frachey, Gressoney st. Jean, Gressoney la Trinite, si nu in ultimul rand Alagna.Inaltimea maxima unde urca o instalatie este de 3275 m -Punta Indren.Accesul este asigurat de o telecabina, inaugurata la inceputul sezonului trecut.Se si filma ceva de catre unul urcat sus pe telecabina si ancorat bine .In mod sigur nu pe noi.Traseul ce pleaca de sus, este unul off-piste, dar in conditiile gasite, totul era ras, de ziceai ca ne dam pe o partie normala.Gheata lucie , de mai bine foloseai un ski de race, nicidecum ceva lat in talie.Track-ul nu e greu, e destul de lung si cu peisaj superb.Nu are decat o portiune mai dificila, intre doi pereti unde am prins moguli cat casa inghetati bocna.Aici am sfeclit-o putin, cand l-am vazut pe nea Titel care a cazut si pana jos era sa se descompuna. Iri  a recuperat un ski, celalalt gasindu-l un frantuz, un bat la luat Moshu, etc.Am facut inventarul si a iesit ok.Noroc ca nea Titel e facut din material asemanator cu stancile ce erau pe acolo si nici nu a pus la suflet faptul ca l-am fortat sa coboare pe acolo, el fiind incepator.In restul zilei am ars-o in zona , pe la Gabiet si  Passo dei Salati. Bineinteles ca am coborat si pana in Alagna, ca doar trebuia bifat. In zilele ramase am incercat sa acoperim restul de partii din toate zonele si toate variantele.Am ajuns si in Champoluc si in Frachey, si am repetat unele portiuni care ni s-au parut mai frumoase ca peisaj .Dynastarul meu saracu', nu a vazut decat gheata (noroc de canturile facute de Bubulu cu putin timp inainte).Am dat niste ture pe langa instalatie  la Colle Bettaforca, in dreapta spre  Champoluc si in stanga spre telecab.Sant' Anna. Iar in alta zi am iesit si sub instalatia de la Punta Jolanda.Nici o satisfactie practic, negasind nimic care sa nu fi fost tocat anterior.De altfel eram si singur prin zonele din afara partiilor, altii renuntand de mult.
In rest :  pe partii, cu soarele in fata , o vreme de vis, nici un nor pe cer, bronz natural, glume, cate o birra media a la spina, foto si filmari, cate un  caffe ristretto si multa voie buna.
Serile le-am petrecut in camera de la demisol, la tenis de masa, cu Bebel pe post de trainer, si transferand orgoliile de la tenisul de camp , la cel de masa.Poate tot din cauza de vin.:)
 Am fost si la piscina din cadrul Sport Haus din G. st. Jean, unde alaturi de bazin mai sunt multe alte posibilitati de a te relaxa si de a face sport (sauna, escalada, fotbal, squash, golf, baie turceasca, etc - toate indoor ).Am fost si la shoping of course: recomand centrele comerciale de langa Ivrea, si Citta de la Moda, de la Vicolungo, outlet la 40 km de Milano.Ce sa zic , iesirea asta a meritat chiar daca nu am gasit powder-ul visat (nah....ca iar fac versuri :-p ), zona fiind hmmmm.....altceva, mai rustica , mai aproape de natura. Se merita chiar si pentru partii, clar.Sper sa revin, si sa prind si eu macar acei 30 cm de puf de care s-au bucurat cei de pe derdelus.ro, pe la jumatatea lunii februarie. In fine....inchei aici, sperand sa savurati ghiveciul asta , ca am scris total alambicat . O varza totala......nici nu are cum sa fie altfel daca am scris dupa 7 luni de la cele petrecute.Enjoy la poze:
p.s.1: toata gasca a apreciat salamul de magar, cica specialitate zonala........nefiind insa precizate zonele anatomice necesare prepararii lui :d
haide bai ca am glumit, chiar e tare (bun ) salamul asta.:)
p.s. 2: am aflat ulterior ca partia Leonardo David din Gresoney st. Jean, a fost declarata de catre un juriu alcatuit din 20 de specialisti, apartinand revistei italiene "Sci" , drept : pista piu bella dell ' arco alpino . Locul al 2-lea a fost ocupat de partia Sasslong din Val Gardena......ca idee

2 comentarii:

Dumitrel Marius spunea...

bravo, e o experienta deosebita

cip spunea...

thanks :)